Wednesday

Sambal Belacan Aneka Rasa

Assalammualaikum..~ ~


Siapa sini yang suka makan sambal...!!?? *me..! me..!!* Biasalah lidah melayu kan, asal makan nasi je mesti cari sambal kan.. yum yum..~Bila dah dekat oversea ni nak cari sambal bukan main susah lagi, terpaksa la buat sambal sendiri.Gigih google sana sini cari resepi sambal, lepas tu banding-banding resepi, akhirnya terbentuklah resepi sambal sendiri.. *Hihihi* Cara nak buat sambal ni ingatkan susah, tapi bila try buat, boleh la~ Tak la susah and boleh lagi ubah-ubah ikut cita rasa sendiri. Jom tengok resepi sambal belacan aneka rasa.

Bahan-bahan:
-cili padi merah
-cili kering(direbus)
-belacan
-halia
-bawang putih
-bawang merah
-garam
-gula
-sotong (direbus) atau udang(direbus) atau ikan bilis
Masakkan dengan api yang kecil sehingga kering
Cara-cara:
1.Masukkan kesemua cili padi merah,cili kering,belacan,halia,bawang putih,bawang merah,dengan sotong atau udang atau ikan bilis ke dalam pengisar dan kisar sehingga hancur ,jangan lumat sangat.(Masukkan setengah cawan air dan kisarkan).
2.Masukkan minyak ke dalam kuali, masakkan bahan yang telah dikisar sehingga air kering.Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Yum yum.. selera kalau makan dengan ikan goring
Senang kan..!! :) Boleh buat jamu masa Hari Raya atau buat makan tiap-tiap hari. Buat la banyak sikit boleh simpan dalam fridge.Bila nak makan tu panaskan je:)

Selamat mencuba :)

No comments: